Romosozumab (Evenity)
Status: Færdigbehandlet (Anbefalet)
Ansøger: UCB Nordic
ATC-kode: M05BX06
Sygdomsområde:
Stofskiftesygdomme
Endokrinologi
Specifik sygdom:
Knogleskørhed
Osteoporose
Anvendelse:
Svær osteoporose hos postmenopausale kvinder med høj risiko for fraktur
Fagudvalg:
Sjældne knoglemetaboliske sygdomme - FU nedlagt
Sidst opdateret: 30. november 2020
Anbefaling
Godkendt den 23. september 2020
Medicinrådets anbefaling vedrørende romosozumab til behandling af svær osteoporose hos postmenopausale kvinder med høj risiko for fraktur
Medicinrådet anbefaler romosozumab til postmenopausale kvinder med svær osteoporose og høj risiko for fraktur. Det er kvinder med T-score under -2,5 og lavenergibrud på bækken, hofte, overarm, underarm eller rygsøjle inden for de seneste 3 år.
Vi anbefaler romosozumab, fordi det samlet set har merværdi af ukendt størrelse sammenlignet med alendronat. Det betyder, at det er bedre for patienterne end alendronat, som man hyppigst bruger i dag, men vi ved ikke hvor meget bedre. I forhold til teriparatid vurderer Medicinrådet, at romosozumab samlet set ikke har dårligere effekt eller sikkerhedsprofil. Sundhedsvæsenets omkostninger til lægemidlet vurderes at være rimelige.
En stigning i alvorlige kardiovaskulære hændelser (myokardieinfarkt og apopleksi) er blevet observeret i randomiserede kontrollerede studier med romosozumab. Medicinrådet anbefaler derfor, at der udvises særlig opmærksomhed ved ordination af romosozumab. Der findes en række andre behandlinger, f.eks. zoledronsyre og denosumab, hvor effektforholdet i forhold til romosozumab ikke er vurderet.
Medicinrådet anbefaler derfor, at den behandlende læge overvejer fordele og ulemper ved disse behandlinger, før der tages beslutning om ordination af romosozumab.
Status for vurdering af lægemidlet
Ansøgningsproces
Ansøgning
Sundhedsfaglig vurdering (lægemidlets værdi)
Sundhedsøkonomisk vurdering
Medicinrådets anbefaling
Sagsbehandlingstid
Medicinrådet har brugt 18 uger og 5 dage på sit arbejde med romosozumab til behandling af svær osteoporose hos postmenopausale kvinder med høj risiko for fraktur.