Medicinrådet vejleder alment praktiserende læger om tilskudsmedicin
Fra 2025 vejleder Medicinrådet alment praktiserende læger og i nogle tilfælde andre speciallæger om udskrivning af medicin, som anvendes i primærsektoren, herunder primært tilskudsmedicin. Vejledningen skal sikre fornuftig brug af medicin på tværs af landet og samtidig skabe mere sammenhæng i sundhedsvæsenet.
Opgaven med at vejlede almen praksis har hidtil ligget i Sundhedsstyrelsen og før det hos Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF). Danske Regioner og Regeringen aftalte i juni 2024, at Medicinrådet overtager opgaverne fra januar 2025. Det fremgår af Aftale om regionernes økonomi for 2025.
Vi opdaterer løbende denne side med nyt om arbejdet, og samler her de behandlingsvejledninger og anden information, som er relevante for almen praksis.
Læs også:
- Medicinrådet er klar til at vejlede praktiserende læger om tilskudsmedicin fra januar 2025 (nyhed fra den 20. december 2024)
Behandlingsvejledninger for lægemidler
Medicinrådet udarbejder behandlingsvejledninger for valg af lægemidler inden for et sygdomsområde. Formålet med behandlingsvejledningerne er at vurdere, hvilke lægemidler der ud fra en samlet klinisk og økonomisk betragtning er mest hensigtsmæssige at behandle patienterne med.
Medicinrådet har udarbejdet følgende vejledninger, som er relevante for almen praksis:
Igangværende behandlingsvejledninger:
Præparatanmeldelser
Medicinrådet udarbejder præparatanmeldelser af nye lægemidler, som bruges i almen praksis. I præparatanmeldelserne vurderer Medicinrådet lægemidlernes effekt, bivirkninger og pris.
Medicinrådet har anmeldt følgende præparater:
Seponeringslisten
Medicinrådet opdaterer Seponeringslisten, som er en liste over lægemidler, læger kan seponere (ophøre med) hos voksne patienter. Den er hidtil blevet opdateret af Sundhedsstyrelsen, senest i november 2024 (version 2025):
Lægemiddelrådgivning
Lægemiddelrådgivning om behandling af enkelte patienter sker fortsat i de enkelte regioner:
Abonner på nyheder fra Medicinrådets om vejledninger til almen praksis: