Udgangspunktet er, at et fagudvalgsmedlem ikke kan deltage i en sponsoreret kongres, uden at det medfører inhabilitet, hvis den medicinalvirksomhed, der sponsorerer rejsen, ophold mv., har lægemidler og/eller lægemidler på vej inden for fagudvalgets område.
Det er risikoen for, at der kan opstå en påvirkning og relation mellem medlemmet og medicinalvirksomheden, der udgør et habilitetsproblem.
Det forhold, at en kongres har bagvedliggende sponsorer, udgør ikke i sig selv et habilitetsproblem, da det er den enkelte sponsorering mellem medicinalvirksomhed og fagudvalgsmedlem, der kan være inhabilitetsskabende.
Der kan også være situationer, hvor et fagudvalgsmedlem inviteres af patientforeninger eller andre, hvor foreningen f.eks. har modtaget sponsorater fra medicinalvirksomheder. I de tilfælde vurderes det, om der står en medicinalvirksomhed bag den konkrete invitation (sponsorering), og om medlemmet er bekendt med denne sponsor. I så fald kan det medføre inhabilitet.
Deltagelse i sponsorerede kongresrejser før en udpegning til et fagudvalg kan være acceptabelt.
Men hvis et udpeget fagudvalgsmedlem f.eks. har deltaget i flere kongresrejser, sponsoreret af samme medicinalvirksomhed forud for en udpegning, kan den pågældende være inhabil. Den gentagne relation, f.eks. gentagne sponsoreringer fra samme medicinalvirksomhed de seneste fem år, vil blive inddraget i vurderingen af habilitet.
Det vil i alle tilfælde bero på en konkret vurdering.
Medicinrådet har på flere rådsmøder drøftet samarbejdsaftalerne, som regionerne har indgået med Lægemiddelindustriforeningen (Lif).
Det er Medicinrådets generelle holdning, at fagudvalgsmedlemmers deltagelse i aktiviteter, finansieret af sponsorerede midler i henhold til de regionale samarbejdsaftaler som udgangspunkt ikke er foreneligt med habilitetspolitikken. Habilitetsvurderinger i sager, som omhandler aktiviteter finansieret af sponsorerede midler i henhold til aftalerne, bliver derfor vurderet på samme vis, som hvis sponsoreringen foregik direkte mellem det enkelte medlem og en medicinalvirksomhed.
Vurdering af aktiviteter sponsoreret via midler i henhold til de regionale aftaler, foretages således på baggrund af Rådets generelle holdning til aftalerne.
Hvis et fagudvalgsmedlem f.eks. via sin afdelingsledelse får tildelt en plads på en fysisk kongres, hvor sponsoreringen kommer fra en medicinalvirksomhed, og fagudvalgsmedlemmet er bekendt med, at virksomheden betaler for kongresrejsen (f.eks. transport og ophold), så er det som udgangspunkt ikke foreneligt med habilitetspolitikken, hvis medicinalvirksomheden har lægemidler og/eller lægemidler på vej indenfor fagudvalgets område.
Det vil i alle tilfælde altid bero på en konkret vurdering.
Udgangspunktet er, at et fagudvalgsmedlem godt kan deltage i en virtuel kongres, uden det medfører inhabilitet, fordi kontakten med en eventuel sponsor anses for at være begrænset, hvis det sponsorerende element alene er betaling af en licensadgang.
Medicinrådet finder som udgangspunkt ikke, at der på samme måde, som ved fysisk deltagelse i en kongres, er risiko for at få etableret relationer på en virtuel kongres, der kan påvirke et fagudvalgsmedlems habilitet.
En medicinalvirksomheds betaling af licensadgang for et fagudvalgsmedlem medfører derfor isoleret set ikke inhabilitet. Der kan dog være tilfælde, hvor den virtuelle kongres f.eks. streames til et sted, hvor medicinalvirksomheden bag licensadgangen også deltager fysisk. I de tilfælde vil det som udgangspunkt være at sidestille med en fysisk deltagelse i en sponsoreret kongres, og det kan medføre inhabilitet. Se mere herom under spørgsmål og svar om deltagelse i en fysisk kongres oven for.
Det vil i alle tilfælde bero på en konkret vurdering.