Gå til hovedindholdet

Fem nye anbefalinger fra Medicinrådet

Medicinrådet har den 28. august godkendt fem nye anbefalinger og to lægemiddelrekommandationer. En af anbefalingerne er en revurdering af et lægemiddel til behandling af blærekræft, som Rådet nu anbefaler.

29. august 2024


Anbefalinger

Blærekræft (revurdering af tidligere anbefaling)

Medicinrådet anbefaler enfortumab vedotin til behandling af voksne patienter med lokalt fremskreden eller metastatisk urotelialkræft, som tidligere er blevet behandlet med platinbaseret kemoterapi og en PD-1/L1-hæmmer. Anbefalingen gælder patienter i god almentilstand (performancestatus 0 og 1).

Medicinrådet vurderer, at enfortumab vedotin kan forlænge patienternes levetid sammenlignet med vinflunin, som er den behandling, patienterne får i dag. Samtidig er enfortumab vedotin ikke forbundet med flere eller mere alvorlige bivirkninger end vinflunin.   

Omkostningerne forbundet med behandling med enfortumab vedotin er højrere end for vinflunin, men Medicinrådet vurderer, at omkostningerne er rimelige i forhold til den forventede effekt.

Læs mere her.


Paroksystisk natlig hæmoglobinuri

Medicinrådet anbefaler pegcetacoplan til voksne patienter med den sjældne blodsygdom paroksystisk natlig hæmoglobinuri (PNH), som har anæmi og ikke tidligere har modtaget behandling med komplementhæmmere.

Data tyder på, at pegcetacoplan bedrer patienternes anæmi og nedsætter behovet for blodtransfusioner sammenlignet med C5-hæmmerbehandling, som er den behandling, patienterne modtager i dag. Sammenligningsgrundlaget er dog meget usikkert. Lægemidlernes bivirkningsprofiler er sammenlignelige, og bivirkningerne er få og milde til moderate.

Pegcetacoplan og C5-hæmmere er meget dyre behandlinger. Pegcetacoplan er dog samlet set forbundet med lavere omkostninger end C5-hæmmere, hvis patienterne kan behandle sig selv i eget hjem.

Medicinrådet anbefaler regionerne at benytte det lægemiddel, der samlet set er forbundet med de laveste omkostninger.

Læs mere her.


Livmoderkræft

Medicinrådet anbefaler dostarlimab i kombination med kemoterapi til behandling af patienter med kræft i livmoderslimhinden (endometriecancer) af typen dMMR/MSI-H. Anbefalingen gælder patienter med avanceret eller tilbagevendende sygdom, som er i god almentilstand (performancestatus 0-1), og som er kandidater til systemisk behandling.

Medicinrådet vurderer, at dostarlimab i kombination med kemoterapi kan forlænge patienternes levetid sammenlignet med nuværende behandling med platinbaseret kemoterapi. Det er dog usikkert, hvor meget dostarlimab forlænger patienternes liv, da patienterne i studiet kun er fulgt i relativt kort tid.

Behandlingen er forbundet med flere bivirkninger end platinbaseret kemoterapi, og dostarlimab kan give livstruende og langvarige bivirkninger.

Behandling med dostarlimab i kombination med kemoterapi er dyrere end platinbaseret kemoterapi. Medicinrådet vurderer dog, at omkostningerne er rimelige i forhold til den forventede effekt.

Medicinrådet anbefaler, at dostarlimab gives i maksimalt 2 år fra første dosis.

Læs mere her.


Lungekræft

Medicinrådet anbefaler ikke pembrolizumab i kombination med platinbaseret kemoterapi som neoadjuverende behandling efterfulgt af pembrolizumab monoterapi som adjuverende behandling til voksne med resektabel ikke-småcellet lungekræft med høj risiko for recidiv.

Medicinrådet vurderer, at det ikke er tilstrækkeligt dokumenteret, at behandlingen øger patienternes overlevelse eller udskyder tiden til sygdomstilbagefald sammenlignet med de behandlinger, patienterne tilbydes i dag.

Behandlingen med pembrolizumab er dyrere end nuværende praksis og kan give alvorlige og langvarige bivirkninger. Data tyder på, at behandlingen med pembrolizumab giver flere og mere alvorlige bivirkninger end de to nuværende.

Læs mere her.


Diffust storcellet B-celle lymfom

Medicinrådet anbefaler ikke glofitamab som monoterapi til behandling af voksne kræftpatienter med refraktær/relaps diffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL) efter to eller flere systemiske behandlinger.

På grund af væsentlig usikkerhed i datagrundlaget finder Medicinrådet det ikke dokumenteret, at behandling med glofitamab øger overlevelsen for patienter med DLBCL sammenlignet med nuværende standardbehandling med kemoterapi i kombination med rituximab. Samtidig er det usikkert, hvilken af de to behandlinger der er forbundet med de sværeste og fleste bivirkninger.

Glofitamab er dyrere end nuværende behandling. Medicinrådet vurderer, at de samlede omkostninger til glofitamab er for høje i forhold til usikkerheden om den dokumenterede effekt af behandlingen.

Læs mere her.

 

Lægemiddelrekommandationer

Lægemiddelrekommandation til metastatisk kastrationssensitiv prostatakræft - læs mere her.

Lægemiddelrekommandation til spinal muskelatrofi - læs mere her