Gå til hovedindholdet

Syv anbefalinger og en behandlingsvejledning

Medicinrådet har den 25. september godkendt syv anbefalinger og en behandlingsvejledning. En af anbefalingerne er en revurdering af et lægemiddel til behandling af B-cellelymfom, som Rådet nu anbefaler. Derudover anbefaler Rådet også et lægemiddel til en gruppe patienter med prostatakræft.

26. september 2024


Anbefalinger
 


Småcellet lungekræft

Medicinrådet anbefaler durvalumab i kombination med kemoterapi til behandling af patienter med småcellet lungekræft i udvidet sygdomsstadie. Anbefalingen gælder patienter i god almentilstand (performancestatus 0 eller 1).
Medicinrådet vurderer, at tillæg af durvalumab til nuværende standardbehandling (carboplatin og etoposid) kan forlænge patienternes liv, og at en mindre andel af patienterne kan forventes at overleve længe efter behandlingen. Durvalumab kan dog give immunrelaterede bivirkninger, der kan være livstruende og langvarige.
Behandling med durvalumab i kombination med kemoterapi er dyrere end platinbaseret kemoterapi. Medicinrådet vurderer dog, at omkostningerne er rimelige i forhold til den forventede effekt.
Medicinrådet anbefaler, at durvalumab gives i maksimalt 2 år fra første dosis.
Medicinrådet anbefaler regionerne at benytte den PD-(L)1-hæmmer til behandling af småcellet lungekræft, der samlet set er forbundet med de laveste omkostninger.

Læs mere her.

 
Primær immunglobulin A-nefropati

Medicinrådet anbefaler ikke TRF-budesonid (targeted-release formulation) til behandling af nyresygdommen primær immunglobulin A-nefropati (IgAN) hos voksne patienter med risiko for hurtig sygdomsprogression med et urinprotein-til-kreatinin-forhold (UPCR) ≥ 1,5 g/g.
Medicinrådet vurderer, at TRF-budesonid kan forsinke forværring af sygdommen i forhold til ingen medicinsk behandling. På det foreliggende datagrundlag er det dog ikke muligt at vurdere, om TRF-budesonid gavner patienterne i højere grad end den nuværende standardbehandling med steroid.
TRF-budesonid er langt dyrere end den nuværende standardbehandling, og Medicinrådet vurderer, at der ikke er et acceptabelt forhold mellem den høje pris og den usikre effekt.

Læs mere her.

Småcellet lungekræft (revurdering af tidligere anbefaling)

Medicinrådet anbefaler atezolizumab i kombination med kemoterapi til behandling af patienter med småcellet lungekræft i udvidet sygdomsstadie. Anbefalingen gælder patienter i god almentilstand (performancestatus 0 eller 1).
Medicinrådet vurderer, at tillæg af atezolizumab til nuværende standardbehandling (carboplatin og etoposid) kan forlænge patienternes liv, og at en mindre andel af patienterne kan forventes at overleve længe efter behandlingen. Atezolizumab kan dog give immunrelaterede bivirkninger, der kan være livstruende og langvarige.
Behandling med atezolizumab i kombination med kemoterapi er dyrere end platinbaseret kemoterapi. Medicinrådet vurderer dog, at omkostningerne er rimelige i forhold til den forventede effekt.
Medicinrådet anbefaler, at atezolizumab gives i maksimalt 2 år fra første dosis.
Medicinrådet anbefaler regionerne at benytte den PD-(L)1-hæmmer til behandling af småcellet lungekræft, der samlet set er forbundet med de laveste omkostninger.

Læs mere her.


B-cellelymfom (revurdering af tidligere anbefaling)

Medicinrådet anbefaler axicabtagene ciloleucel til behandling af voksne patienter med kræfttyperne recidiveret eller refraktært (R/R) DLBCL og primært mediastinalt storcellet B-cellelymfom (PMBCL) efter to eller flere andre systemiske behandlinger.
Medicinrådet vurderer, at behandling med axicabtagene ciloleucel øger overlevelsen for patienter med DLBCL sammenlignet med den nuværende standardbehandling med kemoterapi i kombination med rituximab. Det er dog usikkert, hvor stor overlevelses-gevinsten af axicabtagene ciloleucel er i forhold til den nuværende standardbehandling.
Axicabtagene ciloleucel er væsentligt dyrere end den nuværende standardbehandling.
Medicinrådet vurderer dog samlet set, at omkostningerne til axicabtagene ciloleucel er rimelige i forhold til effekten af behandlingen, selv når usikkerhederne om effekten tages i betragtning.

Læs mere her.


B-cellelymfom (revurdering af tidligere anbefaling)

Medicinrådet anbefaler ikke tisagenlecleucel til voksne patienter med kræfttyperne recidiverende eller refraktært diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) efter to eller flere linjer af systemisk behandling.
Medicinrådet vurderer, at behandling med tisagenlecleucel kan øge overlevelsen for patienter med DLBCL sammenlignet med nuværende standardbehandling med kemoterapi i kombination med rituximab. Det er dog meget usikkert, hvor stor overlevelsesgevinsten af tisagenlecleucel er i forhold til den nuværende standardbehandling.
Tisagenlecleucel er væsentligt dyrere end den nuværende standardbehandling.
Medicinrådet vurderer samlet set, at omkostningerne til tisagenlecleucel ikke er rimelige i forhold effekten af behandlingen, også når usikkerhederne om effekten tages i betragtning.

Læs mere her.


Kræft i blærehalskirtlen (revurdering af tidligere anbefaling)

Medicinrådet anbefaler olaparib i kombination med abirateron til behandling af patienter med BRCA-muteret metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC), som ikke er kandidater til kemoterapi, ikke tidligere har modtaget behandling med androgen receptor pathway inhibitors (ARPIs) og er i performancestatus 0-1.
Medicinrådet vurderer, at for patienter med BRCA-muteret mCRPC kan behandling med olaparib i kombination med abirateron sammenlignet med abirateron alene, som er den nuværende standardbehandling, udskyde tiden til sygdomsprogression og øge patienternes overlevelse, dog er det usikkert hvor længe. Behandling med olaparib i kombination med abirateron er forbundet med flere bivirkninger end abirateron alene. Olaparib i kombination med abirateron er dyrere end nuværende standardbehandling. Samlet set vurderer Medicinrådet dog, at omkostningerne til behandlingen er rimelige i forhold til effekten for denne patientgruppe.

Medicinrådet anbefaler ikke olaparib i kombination med abirateron til patienter uden BRCA-muteret metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC), som ikke er kandidater til kemoterapi. Medicinrådet vurderer, at det ikke er tilstrækkeligt dokumenteret, at behandlingen kan udskyde tiden til sygdomsprogression eller øge overlevelsen for patienter uden BRCA-muteret mCRPC sammenlignet med abirateron, som er den behandling, patienterne får i dag.

Læs mere her.


Korttarmssyndrom

Rådet besluttede at fastholde anbefalingen fra 31. august 2022.

Find anbefaling version 1.1 her.


Behandlingsvejledning

Medicinsk kastration ved prostatakræft

Find behandlingsvejledningen her. 

Medicinrådet tilføjer durvalumab til listen af PD-(L)1-hæmmere, der kan vurderes ekstra hurtigt

Grundet væsentligt prisfald på kræftlægemidlet durvalumab, kan lægemidlet nu vurderes i en 14-ugers proces. Det besluttede Medicinrådet i går.

Den første indikationsudvidelse for durvalumab, som vil blive vurderet i 14-ugers processen, er til behandling af kræft i livmoderen.

14-ugers processen er den hurtigste af Medicinrådets vurderinger og bruges til sager, hvor prisudviklingen på lægemidlerne, og Medicinrådets beslutningshistorik tilsammen gør, at den sundhedsøkonomiske analyse kan udelades fra Medicinrådets beslutningsgrundlag.

Dermed bliver durvalumab det syvende lægemiddel af typen PD-(L)1-hæmmere, som er omfattet af Medicinrådets 14-ugers proces. PD-(L)1-hæmmere er en type af lægemidler til behandling af forskellige kræfttyper.

Læs mere om Medicinrådets 14-ugers proces her.