Gå til hovedindholdet

Medicinrådet anbefaler målrettet behandling til flere patienter med kronisk lymfatisk leukæmi

Flere patienter med kræftsygdommen kronisk lymfatisk leukæmi kan fremover få effektiv, målrettet behandling i første linje. Det er anbefalingen i en ny lægemiddelrekommandation fra Medicinrådet, der træder i kraft den 1. juli 2024.

20. juni 2024

Medicinrådet anbefaler nu, at flere patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) behandles med målrettet celledræbende medicin, også kaldet "targeteret behandling" i første linje.

Det besluttede Medicinrådet onsdag den 19. juni 2024, hvor Rådet godkendte en ny lægemiddelrekommandation for behandling af CLL.

Indtil nu har målrettet behandling været anbefalet til en mindre gruppe af CLL-patienter med nogle specifikke mutationer, mens patienter uden disse mutationer har fået kemoimmunterapi som standardbehandling i første behandlingslinje.

Medicinrådet har gennemgået evidensen på området og udarbejdet en behandlingsvejledning for CLL. I den forbindelse har Medicinrådet vurderet, at en række målrettede behandlinger er lige gode (ligestillede). Det har sat gang i konkurrencen mellem lægemidlerne til CLL-behandling og resulteret i prisreduktioner. Derfor anbefaler Medicinrådet nu i en ny lægemiddelrekommandation, at markant flere patienter med CLL behandles med målrettet behandling i første linje.

- De målrettede behandlinger til CLL holder patienterne sygdomsfri i længere tid end de kemoimmunterapi-behandlinger, man indtil nu har anvendt, og giver ikke flere bivirkninger. Derfor er det glædeligt, at virksomhederne har sænket priserne, så flere patienter nu kan få gavn af denne type behandling. Samtidig skal nogle af de behandlinger, der er førstevalg i rekommandationen, gives i en kortere periode. Det kan være en stor fordel for både patienterne og sundhedsvæsenet, siger Birgitte Klindt Poulsen, næstforperson for Medicinrådet.

De lavere priser betyder desuden besparelser på behandlingen af andre sygdomme, hvor lægemidlerne også bruges. Medicinrådet forventer, at yderligere ca. 100 patienter om året vil kunne få målrettet CLL-behandling. Lægemiddelrekommandationen træder i kraft den 1. juli 2024.

Find rekommandationen her.