Gå til hovedindholdet

Efter nyt pristilbud: Medicinrådet anbefaler igen brystkræftbehandling

En anbefalet brystkræftbehandling blev i oktober 2023 ændret til en ikke-anbefaling på grund af en markant prisstigning. Nu er prisen blevet sænket til det tidligere niveau, og Medicinrådet anbefaler derfor igen behandlingen.

26. januar 2024

I oktober 2023 besluttede Medicinrådet, at den anbefalede brystkræftbehandling tucatinib i kombination med trastuzumab og capecitabin ikke længere kunne anbefales som standardbehandling. Det skete, fordi prisen på behandlingen stod over for en markant prisstigning ved årsskiftet.

Medicinrådet skrev i forbindelse med beslutningen fra oktober 2023, at Rådet ikke anbefalede kombinationsbehandlingen som standardbehandling, før prisen blev sænket til samme niveau, som lå til grund for Medicinrådets tidligere anbefaling fra marts 2022, eller lavere.

Det er nu sket i forbindelse med et nyt udbud fra Amgros. Derfor besluttede Rådet den 25. januar 2024, at tucatinib i kombination med trastuzumab og capecitabin igen er anbefalet som standardbehandling for brystkræft.

- Det er glædeligt, at vi nu har fået en ny pris, så vi igen kan anbefale behandlingen, siger Jørgen Schøler Kristensen, formand for Medicinrådet.

Prisstigningen i efteråret skete også i forbindelse med et udbud, hvor firmaet, som har markedsføringstilladelsen til kombinationsbehandlingen, ikke gav et nyt tilbud på lægemidlet. I stedet blev udbuddet vundet af en parallelimportør, der prissatte behandlingen væsentligt højere end den tidligere aftalepris, som Medicinrådet lagde til grund for sin anbefaling i marts 2022.

Læs den gældende anbefaling af tucatinib i kombination med trastuzumab og capecitabin til behandling af lokalt fremskreden inoperabel eller metastatisk HER2+ brystkræft, der trods flere tidligere behandlinger oplever forværring af sygdommen, her.

 

Tidslinje:

Marts 2022: Medicinrådet anbefaler tucatinib i kombination med trastuzumab og capecitabib til behandling af lokalt fremskreden inoperabel eller metastatisk HER2+ brystkræft.

Oktober 2023: Medicinrådet ændrer anbefalingen på grund af prisstigning. Den nye anbefaling (ikke-anbefalet) trådte i kraft den 1. januar 2024. Læs nyhed fra den 27. oktober 2023 her.

Januar 2024: Efter nyt udbud og en ny pris anbefaler Medicinrådet igen tucatinib. Læs anbefalingen her.