Gå til hovedindholdet

Efter prisstigning på brystkræftmedicin: Medicinrådet ændrer anbefaling for tucatinib

Medicinrådet ændrer sin anbefaling af brystkræftbehandlingen tucatinib, så lægemidlet ikke længere er anbefalet som standardbehandling. Det skyldes, at prisen er steget markant. Rådet opfordrer lægemiddelvirksomhederne til at sænke prisen til det oprindelige niveau eller lavere.

27. oktober 2023

Medicinrådet besluttede på rådsmødet den 25. oktober 2023 at ændre sin anbefaling vedrørende tucatinib (Tukysa) på grund af prisstigning på lægemidlet. Det er første gang, Medicinrådet ændrer en anbefaling til en ikke-anbefaling på grund af prisstigninger.

Behandlingen retter sig mod en mindre gruppe brystkræftpatienter med lokalt fremskreden inoperabel eller metastatisk HER2+ brystkræft, der trods flere tidligere behandlinger oplever forværring af sygdommen. Det er den samme patientgruppe, som siden Medicinrådets anbefaling i januar 2023 har kunnet få trastuzumab deruxtecan (Enhertu) tidligere i deres behandlingsforløb. Prisstigningen sker halvandet år efter, at Medicinrådet anbefalede behandlingen i marts 2022.

- Prisen på tucatinib er steget så meget, at vi nu ikke længere kan anbefale behandlingen. Vi er ærgerlige over den konsekvens, prisstigningen har for patienterne. Vi håber, at lægemiddelvirksomhederne vender tilbage og giver os den oprindelige pris, så behandlingen igen kan komme patienterne til gavn, siger Jørgen Schøler Kristensen, formand for Medicinrådet. Den nye pris gælder fra den 1. januar 2024, hvorefter tucatinib ikke længere er anbefalet som standardbehandling. Anbefalingen gælder nye patienter.

Prisstigningen er sket i forbindelse med et udbud, hvor firmaet, som har markedsføringstilladelsen til tucatinib, ikke gav et nyt tilbud på lægemidlet. I stedet blev udbuddet vundet af en parallelimportør, der har prissat tucatinib væsentligt højere end den tidligere aftalepris, som Medicinrådet lagde til grund for at anbefale lægemidlet i marts 2022.

Medicinrådet vurderer, at ca. 20 patienter om året kan være kandidater til behandling med tucatinib.

Læs anbefalingen her.