Gå til hovedindholdet

Medicinrådet anbefaler Luxturna som standardbehandling

Betaling i rater og kun, hvis det virker: Ny aftale betyder, at Medicinrådet anbefaler lægemidlet Luxturna

27. april 2020

Medicinrådet er blevet præsenteret for en ny prisaftale for lægemidlet voretigen neparvovec med handelsnavnet Luxturna. Aftalen gør, at Medicinrådet nu anbefaler Luxturna som mulig standardbehandling.

Luxturna er godkendt til behandling af øjensygdommen arvelig RPE65-relateret nethindedystrofi, der i sidste ende fører til blindhed. Der er i dag ingen anden behandling mod sygdommen.

Det er det internationale lægemiddelfirma Novartis, der markedsfører Luxturna i Danmark.

Den nye aftale betyder, at regionerne betaler for lægemidlet i rater i stedet for på én gang – og kun, hvis det virker: Patienterne skal nemlig til tjek på fastsatte tidspunkter, og hvis det viser sig, at lægemidlet ikke har den ønskede effekt, skal de efterfølgende rater ikke betales.

Hvis lægemidlet virker, er prisen den samme som ved det tidligere tilbud.

- Selvfølgelig så vi hellere, at Novartis havde givet en større rabat, for Luxturna er stadig ekstremt dyrt. Men vi er glade for at kunne anbefale et lovende lægemiddel, fordi vi trods alt har fået et tilbud, der er bedre end det forrige, siger formand for Medicinrådet Jørgen Schøler Kristensen.

Rådet har tidligere vurderet, at Luxturna har en vigtig klinisk merværdi. Lægemidlet blev dog ikke anbefalet som standardbehandling i første omgang, fordi Medicinrådet vurderede, at prisen var sat urimeligt højt. Medicinrådet lagde samtidig vægt på, at der er usikkerhed om langtidseffekten af lægemidlet og eventuelle bivirkninger.

Medicinrådets første anbefaling kom i september 2019. Dengang opfordrede Medicinrådets formænd firmaet til at komme tilbage med et bedre og lavere pristilbud for patienternes skyld.

Læs Medicinrådets nye og gældende anbefaling her.