Gå til hovedindholdet

Derfor anbefaler Medicinrådet ikke lægemidlet Luxturna

Medicinrådet anbefaler ikke den nye genterapi Luxturna mod øjensygdom, der fører til blindhed, fordi prisen er for høj: ”Vi håber, at firmaet vil genoverveje den meget høje pris for patienternes skyld.”

25. september 2019

På Rådsmødet i dag valgte Medicinrådet ikke at anbefale den nye genterapi voretigene neparvovec med handelsnavnet Luxturna. Rådet har tidligere vurderet, at Luxturna har en vigtig klinisk merværdi, men understreger, at det er usikkert, hvor godt det virker, hvor længe og om lægemidlet giver bivirkninger på langt sigt. Luxturna er godkendt til behandling af øjensygdommen arvelig RPE65-relateret nethindedystrofi, der i sidste ende fører til blindhed. Der er i dag ingen anden behandling mod sygdommen.

Prisen er dog slet og ret for høj. Derfor endte Medicinrådet med at sige nej. Men det var en svær beslutning, fortæller formand for Medicinrådet, Jørgen Schøler Kristensen. Han deler formandskabet med Steen Werner Hansen.

- På den ene side ville man jo som læge og menneske gerne sige ja til lægemidler, der måske kunne hjælpe patienterne. På den anden side er vi som Råd blevet stillet den opgave at vurdere nye lægemidler på både effekt og pris, så patienter i hele sundhedsvæsnet får mest mulig sundhed for pengene. Derfor vurderede vi på Rådsmødet i dag, at den rigtige beslutning var at sige nej, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Håber på ny pris for patienternes skyld

På grund af fortrolighedsklausuler må Medicinrådet ikke nævne lægemidlets reelle pris, men den officielle pris for behandling med Luxturna er mere end fem millioner kroner per patient.

Steen Werner Hansen mener ikke, at det er et tilfælde, at prisen er så høj.

- Luxturna er den første genterapi, vi vurderer og derfor lægges prisniveauet for lignende behandlinger, der omfatter mange flere patienter. Derfor har denne sag stor betydning, siger han.

Begge Medicinrådets formænd håber, at lægemiddelfirmaet vil vende tilbage med et væsentligt bedre og lavere pristilbud.

- Det er trist, at vi ikke kan anbefale et lægemiddel, der er bedømt til at have en vigtig merværdi, fordi prisen er meget høj, siger Steen Werner Hansen og Jørgen Schøler Kristensen.

Læs anbefalingen her:

Voretigene neparvovec (Luxturna) - arvelig degenerativ nethindesygdom