Gå til hovedindholdet

Medicinrådets podcasts

Serie 1: Indefra

- en serie af korte podcast, hvor en række af Medicinrådets rådsmedlemmer, fagudvalgsformænd og patienter fra fagudvalgene fortæller, hvorfor de mener, at Medicinrådet spiller en vigtig samfundsmæssig rolle, og hvorfor de er gået ind i arbejdet i Medicinrådet.

Patientrepræsentant: Medicinrådet får prioritering frem i lyset

3. marts 2020

Vi kan ikke komme uden om, at der skal prioriteres i det danske sundhedsvæsen i disse år, hvor der kommer nye ”fantastiske”, men også ”smækdyre” behandlinger til. Derfor er det vigtigt, at der gennemsigtighed omkring de prioriteringer, der foregår i det danske sundhedsvæsen, siger patientrepræsentant Michael Davidsen. Han mener, at Medicinrådet er den bedste instans til at få de prioriteringer, der nu en gang sker, ”frem i lyset”.

Michael Davidsen er seniorforsker på Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet og patientrepræsentant i Medicinrådets fagudvalg for øjensygdomme.

 

Fagudvalgsformand og professor: Medicinrådet har gjort behandlingen af patienterne mere ensartet på tværs af landet

24. februar 2020

Før vi fik Medicinrådet kunne en patient i én del af landet få adgang til den allernyeste behandling, mens man i andre regioner slet ikke havde hørt om behandlingen endnu. Det ændrede sig med Medicinrådet, som sikrer, at alle landets regioner får kendskab til de nyeste lægemidler samtidigt gennem Medicinrådets anbefalinger. Dermed har Medicinrådet har gjort behandlingen af patienterne mere ensartet på tværs af landet.

Det mener fagudvalgsformand, overlæge og professor ved Aarhus Universitetshospital, Jesper Stentoft.


Sundhedsøkonom og rådsmedlem: Der er et skævt spil i debatten

10. februar 2020

Når vi tilvælger ny medicinsk behandling, er det meget tydeligt, hvem der vinder - nemlig den patientgruppe, der får behandlingen. Det er knapt så tydeligt, hvem der taber, fordi vi har ikke defineret, hvor pengene skal tages fra. Det giver et skævt spil i debatten, siger Dorte Gyrd-Hansen, professor og forskningsleder ved Danish Centre for Health Economics (DaCHE), Syddansk Universitet og medlem af Medicinrådet i denne podcast.

- Den største udfordring for Medicinrådet er nok, at folk skal forstå og acceptere, at prioritering er nødvendig, siger Dorte Gyrd-Hansen.

Børnelæge og fagudvalgsformand: Medicinrådet løfter det faglige niveau

3. februar 2020

Medicinrådet er med til at løfte det faglige niveau og udvikle ny viden til den bedst mulige behandling af patienterne. Eksempelvis har de i Bo Chawes’ fagudvalg har brugt deres arbejde til at redefinere, hvornår man har svær astma – og derfor kan få medicin.

Det fortæller fagudvalgsformand, seniorforsker og børnelæge ved Gentofte og Herlev Hospital Bo Chawes i denne podcast.

Steen Werner Hansen: Det skal frem i det åbne, at vi siger ja og nej til ny medicin

28. januar 2020

Med det udgiftspres, der er inden for sundhedsvæsnet, bliver vi nødt til at prioritere klogere og på et mere solidt fagligt grundlag, end man har gjort tidligere.
Det gør Medicinrådet, der også har betydet, at debatten om prioriteringen bliver synlig, siger formand for Medicinrådet og vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital Steen Werner Hansen.

Hør podcasten her.

 

Året, der gik 2019

20. januar 2020

Medicinrådet har i år lavet sin årsberetning i to dele – en skreven del og en podcast, hvor du kan høre en række rådsmedlemmers bud på de vigtige begivenheder for Medicinrådet i 2019.

Podcasten er optaget i starten af november. Derfor kan der være enkelte unøjagtigheder i tal med videre. For de helt præcise tal, se årsberetningens skriftlige del.

Hør Året, der gik-podcasten her: