Gå til hovedindholdet

Medicinrådet laver behandlingsvejledning for ADHD-medicin

En behandlingsvejledning for lægemidler til ADHD fra Medicinrådet skal skabe et solidt fagligt grundlag for ensartet behandling af høj kvalitet i hele landet.

26. september 2024

Medicinrådet har besluttet at udarbejde en behandlingsvejledning for ADHD-medicin til børn, unge og voksne. Det sker efter forslag fra Dansk Psykiatrisk Selskab og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab.

ADHD-behandling foregår i dag både i psykiatrien og almen praksis. Fra 2025 skal Medicinrådet stå for vejledningen af almen praktiserende læger om udskrivning af tilskudsmedicin, hvilket gør en vejledning på dette område endnu mere aktuel.  

- Der er fortsat store regionale forskelle i behandlingen af ADHD, og antallet af patienter er steget markant. Derfor er det et vigtigt område at tage fat på for Medicinrådet. En opdateret behandlingsvejledning for ADHD vil bidrage til, at patienterne kan få en ensartet behandling af høj kvalitet, uanset hvor de bor, siger forperson for Medicinrådet Jørgen Schøler Kristensen.

Den seneste behandlingsvejledning på området er udarbejdet af Medicinrådets forgænger RADS (Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin) i 2016. Siden da er forbruget af medicin til behandling af ADHD steget markant, og der er fortsat for store regionale forskelle.

Fra 2016 til 2023 er antallet af personer, som har modtaget en recept på ADHD-medicin steget fra ca. 45.000 til næsten 110.000 personer svarende til, at ca. 2 % af befolkningen bliver behandlet med ADHD-medicin. Medicinudgifterne for regionerne nåede op på 447 mio. kr. i 2023.

Jørgen Schøler Kristensen understreger, at den kommende behandlingsvejledning skal følges op med en målrettet indsats i regionerne for at implementere anbefalingerne hos både hospitalspsykiatri, praktiserende psykiatere og almen praksis. Herudover er det afgørende, at regionerne følger op med data, som kan vise, om Medicinrådets behandlingsvejledning bliver efterlevet i praksis.

Medicinrådet vil nu nedsætte et fagudvalg for ADHD, og derefter går arbejdet med behandlingsvejledningen i gang.

Følg med i processen for arbejdet her: Behandlingsvejledning for ADHD