Gå til hovedindholdet

Medicinrådet anbefaler muskelsvind-medicin til patienter over 25 år

En bedre prisaftale betyder, at Medicinrådet udvider sin anbefaling for lægemiddel til behandling af spinal muskelatrofi til patienter i alle aldre.

28. august 2024

Medicinrådet udvider sin anbefaling af lægemidlet risdiplam til behandling af muskelsvindsygdommen spinal muskelatrofi (SMA), så patienter over 25 år nu også kan blive behandlet.

Det besluttede Medicinrådet på sit møde i dag.

Patienterne skal fortsat opfylde nogle opstartskriterier, som kan læses i Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til spinal muskelatrofi.

Tidligere omfattede anbefalingen alene børn, unge og voksne til og med 25 år.

Udvidelsen af anbefalingen skyldes, at lægemiddelvirksomheden Roche nu har givet bedre pristilbud på risdiplam (Evrysdi), der er førstevalg i Medicinrådets lægemiddelrekommandation for SMA. Prisaftalen indeholder blandt andet en trappetrinsrabat, hvor prisen afspejler, at dokumentationen for effekten af lægemidlet falder med alderen. Dokumentationen for effekten er størst for de yngste børn under 6 år, svagere for større børn og unge voksne og meget svag for voksne over 25 år.

- I denne sag har vi har tidligere været bekymrede for at udvide anbefalingen til den ældste gruppe af patienter, hvor dokumentation for effekten er yderst sparsom, samtidig med at det fortsat er en dyr behandling. Derfor er vi glade for, at Roche har tilbudt en aftale, hvor der er bedre overensstemmelse mellem pris og effekt samtidig med, at den samlede udgift ikke pludselig risikerer at vælte hospitalernes budgetter, siger næstforperson for Medicinrådet, Birgitte Klindt Poulsen.

Hvis risdiplam ikke har effekt, anbefaler Medicinrådet ophør af behandlingen.

Læs de præcise kriterier for opstart og ophør af behandlingen i Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til spinal muskelatrofi.