Gå til hovedindholdet

Medicinrådet anbefaler brystkræftlægemiddel efter bedre pris

Efter opfordring fra Medicinrådet har lægemiddelvirksomheden sat prisen på lægemidlet Enhertu (T-DXd) ned. Det betyder, at Medicinrådet nu anbefaler Enhertu til patienter med brystkræfttypen HER2-lav.

24. april 2024

På sit rådsmøde i dag besluttede Medicinrådet at anbefale lægemidlet trastuzumab deruxtecan (T-DXd) – kendt under handelsnavnet Enhertu – til patienter med brystkræfttypen HER2-lav.

Medicinrådet vurderer, at Enhertu kan forlænge patienternes levetid, selvom det er meget usikkert hvor længe. Samtidig er der sværere bivirkninger ved behandling med T-DXd end med nuværende behandling.

Anbefalingen af Enhertu til HER2-lav kommer efter, at lægemiddelvirksomheden har sænket prisen på opfordring fra Medicinrådet.

- Jeg er tilfreds med, at det lykkedes at få indgået en aftale, hvor prisen i højere grad afspejler, at der er usikkerhed om effekten, så vi nu kan anbefale Enhertu til flere brystkræftpatienter, siger Birgitte Klindt Poulsen, næstforperson for Medicinrådet.

Bedre prisaftale

Beslutningen om et ja eller nej til anbefalingen af Enhertu var sat på rådsmødet i marts, men Rådet besluttede sig for at udskyde beslutningen for at give virksomheden mulighed for at vende tilbage med en pris, der afspejler den usikkerhed, der er om effekten af Enhertu til patienter med HER2-lav brystkræft.

Amgros, der forhandler lægemiddelpriserne for regionerne, og lægemiddelvirksomheden har efterfølgende forhandlet en bedre prisaftale.

Prisaftalen indeholder en såkaldt trappetrinsrabat, hvilket betyder, at prisen er højst for de første behandlinger og trinvist falder alt efter, hvor stort forbruget er.

Medicinrådet anbefalede i januar 2023 Enhertu til en anden gruppe brystkræftpatienter, nemlig patienter med typen HER2-positiv, hvor der er påvist en større effekt end hos gruppen med HER2-lav. Den nye pris kommer til at gælde begge patientgrupper.

Opfordrer til dataindsamling

Medicinrådet ønsker at holde øje med forbruget og effekten af Enhertu til patienter med HER2-lav brystkræft.

- Selvom vi har fået en bedre prisaftale, er Enhertu stadig en meget dyr behandling, og der er fortsat usikkerhed om effekten. Derfor er det vigtigt at få fulgt op, så vi får bedre viden om brugen, effekten og bivirkningerne af Enhertu i dansk klinisk praksis.

Medicinrådet har derfor en forventning til, at Danish Breast Cancer Group (DBCG) opsamler yderligere data for behandlingens effekt og alvorlige bivirkninger samt hvilke patienter med HER2-lav brystkræft, der bliver sat i behandling med Enhertu. Medicinrådet vil se på disse data om to år og vurdere, om anbefalingen fortsat skal være gældende.

 

Anbefaling

Medicinrådet anbefaler

trastuzumab deruxtecan (T-DXd) til ikke-resekterbar eller metastatisk HER2-lav brystkræft.

Anbefalingen omfatter patienter i god almentilstand (performancestatus 0 eller højst 1), som tidligere har fået kemoterapi i metastatisk regi eller har udviklet sygdomsrecidiv under eller inden for 6 måneder efter endt adjuverende kemoterapi.

Medicinrådet vurderer, at T-DXd kan forlænge tiden til forværring af sygdommen og patienternes levetid sammenlignet med den behandling, patienterne modtager i dag. Det er dog usikkert, hvor længe.  Behandlingen giver patienterne sværere bivirkninger end den nuværende, herunder øget risiko for at udvikle alvorlig lungesygdom.

Behandling med T-DXd er betydeligt dyrere end nuværende standardbehandling. Samlet set vurderer Medicinrådet dog, at omkostningerne nu er acceptable i forhold til effekten for denne patientgruppe.

Medicinrådet forventer at Danish Breast Cancer Group (DBCG) opsamler yderligere data vedr. behandlingens effekt og alvorlige bivirkninger. Medicinrådet ønsker herunder at se data for patienternes performancestatus og antal tidligere linjer kemoterapi mod metastatisk sygdom ved behandlingsstart. Medicinrådet vil se på disse data om to år og vurdere, om anbefalingen fortsat skal være gældende.


Fakta: Medicinrådets anbefalinger af brystkræftlægemidler

Medicinrådets har siden 2017 vurderet 17 nye lægemidler til brystkræft. Dermed er brystkræft et af de sygdomsområder, hvor der er kommet mange nye lægemidler på markedet de seneste år. Ni af dem har Medicinrådet anbefalet som mulig standardbehandling, ét er anbefalet til en del af patientgruppen. Syv er ikke blevet anbefalet.

Ved de ni anbefalede lægemidler og det ene delvist anbefalede lægemiddel har Medicinrådet vurderet, at der er et rimeligt forhold mellem lægemidlets effekt, bivirkninger og pris.

To af de positive anbefalinger gælder T-DXd til hhv. HER2-positiv og HER2-lav brystkræft.

I de syv sager, hvor behandlingen ikke er anbefalet som standardbehandling af Medicinrådet, skyldes det oftest manglende eller dårligt dokumenteret effekt på patienternes overlevelse i forhold til den nuværende behandling. Nogle af de nye lægemidler har samtidig flere og tungere bivirkninger.

I én sag – sacituzumab govitecan (Trodelvy) - var den primære årsag til ikke-anbefalingen, at prisen var sat for højt, og Medicinrådet opfordrede lægemiddelvirksomheden til at vende tilbage med en mere rimelig pris.