Gå til hovedindholdet

Dyre sygehuslægemidler konkurrenceudsættes i stor stil

Medicinrådets behandlingsvejledninger og lægemiddelrekommandationer er nu med til at konkurrenceudsætte 80 procent af de sygehuslægemidler, der bliver brugt flest penge på i Danmark.

02. februar 2024

Af de 30 lægemidler, der kostede regionerne mest i 2023, er 24 lægemidler med udgangen af 2023 dækket af Medicinrådets behandlingsvejledninger og lægemiddelrekommandationer. Det svarer til 80 procent.

Medicinrådets behandlingsvejledninger og rekommandationer beskriver, hvilke lægemidler der er bedst, og om nogle er lige gode (ligestillede) til at behandle patienter med en bestemt sygdom. Behandlingsvejledningerne danner dermed grundlag for, at lægemidlerne kan konkurrenceudsættes i et udbud hos Amgros, der køber lægemidler ind til sygehusene. I et udbud kan lægemiddelvirksomhederne byde ind med priser på deres produkter, som derefter kan komme ind i Medicinrådets lægemiddelrekommandation på området.

Muligheden for besparelsen gennem ligestilling af to eller flere lægemidler på et område, som udgør en væsentlig udgiftspost for regionerne, er et af hovedkriterierne for, hvilke behandlingsvejledninger Medicinrådet beslutter sig for at udarbejde eller opdatere.

– Det er vigtigt, at der kommer priskonkurrence på de sygehuslægemidler, som sundhedsvæsnet bruger flest penge på, så vi kan få mest mulig sundhed – og medicin – for pengene. Derfor er det virkelig godt, at vi har et stærkt setup med Medicinrådet og Amgros, som sammen er med til at sikre lavere priser til gavn for hele sundhedsvæsnet, siger formand for Medicinrådet, Jørgen Schøler Kristensen.

Kilde: Top-30 over lægemidler med størst omsætning, Amgros Markedsovervågning 4. kvartal 2023


Læs mere om Medicinrådets arbejde i 2023 i årsberetningen her.