Gå til hovedindholdet

Flere anbefalinger, men færre behandlingsvejledninger i 2021

Medicinrådet færdiggjorde flere anbefalinger i 2021 end året før. Til gengæld faldt antallet af afsluttede behandlingsvejledninger.

10. februar 2022

Medicinrådet slog rekord med antallet af anbefalinger i 2021. Hele 50 anbefalinger af nye lægemidler blev vurderet af Rådet og fik dermed enten stemplet ’anbefalet’, ’ikke anbefalet’ eller ’delvist anbefalet’ som mulig standardbehandling.

De 50 anbefalinger tæller både førstebehandlinger, revurderinger og sager, som Medicinrådet selv har ønsket at vurdere og derfor taget op af egen drift. Det er især antallet af revurderinger, der er vokset – fra seks i 2020 til ti i 2021.

Til gengæld er antallet af behandlingsvejledninger lavere i 2021 end i 2020. Kun fem behandlingsvejledninger blev afsluttet i 2021 mod 11 i 2020. Det skyldes, at ressourcerne primært er blevet brugt til at færdiggøre de mange anbefalinger.

- Vi vil gerne udarbejde mange flere behandlingsvejledninger, fordi de gør gavn både for patienter og den samlede økonomi i sundhedsvæsnet, men vi har ikke kunnet nå det på grund af de mange sager om nye lægemidler, der strømmer ind fra lægemiddelvirksomhederne, siger formand for Medicinrådet Jørgen Schøler Kristensen.

Fra 1. november 2021 har Medicinrådets sekretariatet etableret en særskilt afdeling for behandlingsvejledninger.

- Vi forventer, at det på sigt vil sikre et større antal årlige behandlingsvejledninger, fordi afdelingens medarbejdere er dedikerede alene til den opgave, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Læs Medicinrådets årsberetning 2021 her.