Gå til hovedindholdet

Medicinrådet anbefaler nu lægemiddel til flere kvinder med kræft i æggestokkene

Lægemidlet niraparib bliver nu anbefalet til flere kvinder med kræft i æggestokkene. Det skyldes dels en test, der kan hjælpe med at finde frem til flere kvinder, der har gavn af behandlingen, dels en bedre pris fra firmaet.

24. juni 2021

På rådsmødet den 23. juni 2021 besluttede Medicinrådet at udvide sin anbefaling af lægemidlet niraparib, så den nu omfatter flere kvinder med kræft i æggestokkene.

Hidtil har Medicinrådet anbefalet behandlingen til kvinder med en såkaldt BRCA-mutation, men ikke til kvinder uden mutationen, der som samlet gruppe har mindre gavn af behandlingen.

Nu har kliniske studier vist, at nogle af disse patienter også har god effekt af behandlingen. Det gælder de patienter, som har en homolog rekombinationsdefekt (HRD-positive patienter). Defekten findes med en test, som indtil nu ikke er brugt systematisk i Danmark.

For de to grupper – de med BRCA-mutation og de HRD-positive – vurderer Medicinrådet, at niraparib kan forlænge den tid, der går, inden patienten får tilbagefald.

Efter flere forhandlinger har firmaet givet en rabatpris til de to patientgrupper, som, Medicinrådet vurderer, har gavn af behandlingen.

Anbefalingen betyder, at ca. dobbelt så mange patienter kan blive tilbudt behandling med niraparib, og at de kan få den tidligere i deres sygdomsforløb.

Medicinrådet anbefaler ikke niraparib til patienter med kræft i æggestokkene, som ikke har BRCA-mutation og er HRD-negative, fordi behandlingen ikke forlænger den tid, der går, før patienternes kræftsygdom forværres væsentligt, og fordi der er bivirkninger ved behandlingen.

Læs Medicinrådets anbefaling her.