Gå til hovedindholdet

Medicinrådet afviser pristilbud – opfordrer til ny forhandling

En rabat på prisen for et lægemiddel mod æggestokkræft skal ikke være betinget af, at Medicinrådet anbefaler lægemidlet til flere patienter end de, der har sikker gavn af behandlingen. Derfor opfordrer Rådet nu firmaet til at genoptage forhandlingen med Amgros.

26. maj 2021

Medicinrådets anbefaling af et lægemiddel til patienter med kræft i æggestokkene er udskudt mindst en måned. Det skyldes, at betingelserne i det pristilbud, som Medicinrådet har fået fra firmaet bag lægemidlet, er uacceptabelt. Det mener Rådets medlemmer, der derfor opfordrer firmaet til at komme med et nyt tilbud.

Sådan lyder konklusionen efter dagens møde i Medicinrådet, hvor medlemmerne skulle tage stilling til, om lægemidlet niraparib skulle anbefales som standardbehandling mod æggestokkræft.

Medicinrådet drøftede den kliniske effekt af lægemidlet på rådsmødet den 28. april 2021. Her vurderede Medicinrådet, at behandlingen hos nogle patienter kan forsinke tilbagefald af sygdommen, mens den for andre patienter samlet set ikke har en sikker gavnlig effekt.

Siden rådsmødet i april har regionernes lægemiddelorganisation Amgros og firmaet bag lægemidlet forhandlet prisen på behandlingen.

- Den pris, vi har fået fra firmaet, er betinget af, at vi anbefaler behandlingen til alle patienter – også patienter, som samlet set ikke har nogen sikker gavn af den. Det mener vi er uacceptabelt, og derfor må firmaet bag tilbage til forhandlingsbordet, siger formand for Medicinrådet Jørgen Schøler Kristensen.

Medicinrådet forventer at drøfte anbefalingen af lægemidlet på baggrund af et nyt pristilbud på sit møde i juni 2021.

Læs Medicinrådets vurderingsrapport for niraparib her

 

Rettelse 1.juni 2021:

I en tidligere version fremgik det, at der var tale om pristilbud for to lægemidler – niraparib samt olaparib i kombination med bevacizumab. Det var en fejl, som skyldtes forkerte oplysninger fra Amgros. Tilbuddet for olaparib i kombination med bevacizumab var ikke betinget af en anbefaling til alle patienter.