Gå til hovedindholdet

Medicinrådet træffer de første beslutninger baseret på nordisk samarbejde

Medicinrådet har for første gang taget stilling til lægemidler, hvor behandlingernes effekt og bivirkninger er vurderet i samarbejde med de øvrige nordiske lande i Joint Nordic HTA-bodies. Medicinrådet anbefaler ikke lægemidlerne, da omkostningerne til behandlingerne er for høje i forhold til den dokumenterede effekt.

31. januar 2025

På rådsmødet onsdag den 29. januar 2025 havde Medicinrådet for første gang anbefalinger på dagsordenen, hvor lægemidlernes effekt, bivirkninger og omkostningseffektivitet er vurderet i det nordiske samarbejde Joint Nordic HTA Bodies (JNHB).

Medicinrådet er de første nordiske beslutningstagere, som tager stilling til lægemidlerne på baggrund af den fælles JNHB-vurdering og de priser, som lægemiddelvirksomhederne har tilbudt i Danmark. Det drejer sig om lægemidlet omaveloxolone til Friedreichs ataksi (en sygdom, der nedbryder hjernen og dens funktioner) samt ivosidenib til galdegangskræft og akut myeloid leukæmi (en akut livstruende form for blodkræft). Rådet anbefalede ingen af lægemidlerne, da omkostningerne til behandlingerne er for høje.

- Vi er rigtig glade for at samarbejde med vores nordiske kolleger om vurderingerne. Samarbejdet bidrager til harmonisering på tværs at de nordiske lande og giver os mulighed for at deles om opgaven. Det er ærgerligt at omkostningerne til behandlingerne i alle tre sager er for høje i forhold til den effekt, lægemidlerne giver patienterne, og vi derfor er nødt til at opfordre lægemiddelvirksomhederne til at vende tilbage med lavere priser, før vi kan anbefale dem, siger Birgitte Klindt Poulsen, næstforperson for Medicinrådet.  

Find anbefalingerne her: Ivosidenib (Tibsovo) - Galdegangskræft, Ivosidenib (Tibsovo) - Akut myeloid leukæmi og Omaveloxolone (Skyclarys) - Friedreichs ataksi

Kort om Joint Nordic HTA-Bodies

I maj 2023 blev Medicinrådet en del af Joint Nordic HTA-Bodies (tidligere FINOSE), som er et nordisk samarbejde mellem Finland, Norge, Sverige, Danmark og Island. I JNHB arbejder de nordiske lande sammen om vurdering af nye lægemidlers kliniske effekt, sikkerhed og omkostninger. Formålet er at styrke videns- og erfaringsudvekslingen på tværs af landene og opbygge erfaring med tværnationalt samarbejde. Da lægemiddelpriser er fortrolige, foretager hvert land sin egen vurdering af omkostningerne. Det kan føre til forskellige beslutninger i de nordiske lande.

JNHB har indtil videre vurderet fire lægemidler, hvoraf der er truffet beslutning i tre af dem i Medicinrådet. Den fjerde forelægges Medicinrådet i februar. Læs mere om vurderingerne her (LINK).