Medicinrådet anbefaler forebyggende behandling mod RS-virus til sårbare spædbørn
Medicinrådet anbefaler nirsevimab som forebyggende behandling mod RS-virus til spædbørn med særlig risiko for alvorlige sygdomsforløb. Om lægemidlet også bliver anbefalet til øvrige danske nyfødte, afhænger blandt andet af, om der bliver indført et nationalt vaccinationsprogram til gravide, som vil betyde, at også de raske spædbørn vil være dækket.
31. januar 2025
Medicinrådet har den 29. januar 2025 besluttet at anbefale lægemidlet nirsevimab som forebyggende behandling mod RS-virus til for tidligt fødte spædbørn og spædbørn, som har øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb og hospitalsindlæggelse ved smitte med RS-virus. Nirsevimab markedsføres med handelsnavnet Beyfortus.
Sanofi, som er virksomheden bag nirsevimab, har ansøgt Medicinrådet om, at alle spædbørn i Danmark får forebyggende behandling med nirsevimab.
Medicinrådet har udskudt beslutningen om forebyggende behandling af de raske spædbørn, da Sundhedsstyrelsen er i gang med at vurdere, om der skal indføres et nationalt vaccinationsprogram til gravide.
Der vil dog fortsat være behov for at behandle sårbare børn, som ikke har antistoffer mod RS-virus, fordi de er født udenfor sæsonen for RS-virus og eller så tidligt, at de endnu ikke har nået at få overført antistoffer fra deres mor. Derfor har Medicinrådet nu taget stilling til disse patienter.
- Vi er meget optagede af at hjælpe de børn og familier, der kan blive ramt af et alvorligt forløb med RS-virus, og som risikerer længerevarende indlæggelse på hospitalet. Det vil samtidigt aflaste børneafdelingerne i forhold til de mange hospitalsindlæggelser. Men vi skal selvfølgelig ikke både vaccinere mødrene og behandle børnene, og derfor afventer vi en udmelding fra Sundhedsstyrelsen, som vi forventer kommer snart, siger næstforperson for Medicinrådet, Birgitte Klindt Poulsen.
Om de to grupper af spædbørn faktisk får adgang til behandling med nirsevimab; og i givet fald hvornår,er dog usikkert. Sanofi ønsker ikke at gøre det muligt at kunne købe lægemidlet i Danmark, når Medicinrådet kun anbefaler det til de spædbørn, der har den højeste risiko for at udvikle alvorlig og indlæggelseskrævende sygdom. Sanofi kræver en anbefaling til størstedelen (mindst 2 ud af 3) af alle spædbørn. Det svarer til ca. 38.000 børn om året, hvis der bliver født lige så mange børn som i 2023.
Om RS-virus
Respiratorisk syncytialvirus (RSV) er en sæsonvirus, som typisk kommer i vinterhalvåret.
Hos spædbørn kan virussen føre til alvorlige luftvejsinfektioner med behov for hospitalsindlæggelse og understøttende behandling (respirationsstøtte og sondeernæring). Spædbørn, som er født for tidligt, har større risiko for at blive så syge af en RSV-infektion, at de har behov for at blive indlagt og få behandling på en børneafdeling på hospitalerne.
RSV er den primære årsag til hospitalsindlæggelse hos spædbørn. De sidste to vintersæsoner blev mellem ca.1400 og 1800 spædbørn under 1 år indlagt som følge af RSV-infektion.
Spædbørn med medfødt hjerte- eller lungesygdom (CHD/BPD) er indtil nu blevet behandlet med antistoffet palivizumab, mens andre spædbørn ikke har fået forebyggende behandling mod RS-virus.
Om nirsevimab
Nirsevimab er en forebyggende behandling mod RSV-sygdom i nedre luftveje hos nyfødte og spædbørn i løbet af deres første RSV-sæson.
Nirsevimab gives som en indsprøjtning i en muskel enten kort efter fødslen eller lige før RSV-sæsonen.