Gå til hovedindholdet

Nye pristilbud på ATMP-lægemidler kan føre til nye anbefalinger fra Medicinrådet

Medicinrådet revurderer lige nu tre ATMP-lægemidler blandt andet på grund af nye pristilbud. Det sker, efter at Medicinrådet i første omgang sagde nej til at anbefale lægemidlerne, fordi de var prissat for højt.

17. maj 2024

Medicinrådet har sagt ja til at anbefale fem ATMP-lægemidler og nej til fem andre. Tre af de fem er akuelt under revurdering, fordi lægemiddelvirksomhederne er vendt tilbage med en lavere pris og i nogle tilfælde også bedre data for effekt og bivirkninger.

ATMP, som var på dagsordenen for et tematisk rådsmøde i Medicinrådet onsdag den 8. maj, er en forkortelse for Advanced Therapy Medicinal Product. ATMP-lægemidler er typisk engangsbehandlinger, som eksempelvis genterapier, der er designet til at have en livslang effekt.

ATMP’erne er højt prissat, og dokumentationen for effekt og bivirkninger på langt sigt er ofte meget sparsom.

- Desværre bliver vi i nogle tilfælde nødt til først at sige nej til at anbefale et nyt lægemiddel, der kan have potentiale, fordi prisen slet ikke afspejler usikkerheden om effekten. Heldigvis er virksomhederne ofte villige til at vende tilbage med en lavere pris. Det giver mulighed for, at lægemidlerne kan blive anbefalet, hvis de nye pristilbud – og i nogle tilfælde bedre data – resulterer i en rimelig balance mellem pris og effekt, siger Medicinrådets forperson, Jørgen Schøler Kristensen.

 

FAKTA OM MEDICINRÅDETS VURDERINGER AF ATMP-LÆGEMIDLER

Medicinrådet har indtil nu taget stilling til otte ATMP-lægemidler, hvoraf to er til to forskellige patientgrupper, dvs. i alt 10 ATMP-vurderinger.

Fem er anbefalet eller delvist anbefalet som mulig standardbehandling.

Fem er ikke anbefalet som mulig standardbehandling. Af disse er Medicinrådet aktuelt ved at revurdere tre af anbefalingerne, fordi lægemiddelvirksomhederne har indsendt nye pristilbud og/eller nye data for behandlingernes effekt.

Den gennemsnitslige sagsbehandlingstid for de 10 vurderinger af ATMP-patientgrupper (indikationer), der er vurderet i Medicinrådet, var 18 uger og 4 dage fra ansøgning til anbefaling (i alt 130 dage, ekskl. clock-stop). Der gik i gennemsnit mere end 46 uger (323 dage) fra lægemidlet fik «Positive Opinion» fra Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), til Medicinrådet vurderede, at ansøgningen var fyldestgørende.


Medicinrådet vurderer ATMP-lægemidler på samme måde som andre lægemidler ved at tage stilling til, om der er et rimeligt forhold mellem lægemidlets dokumenterede effekt og omkostningerne ved behandling med lægemidlet.

Pt. er Medicinrådet i gang med at vurdere fire nye ATMP-lægemidler til seks patientgrupper.

Fra januar 2025 skal EU-landene ifølge en EU-forordning udarbejde fælles vurderinger af nye lægemidlers kliniske effekt i forhold til de behandlinger, der allerede bliver brugt i medlemsstaterne.

I første omgang gælder de fælles vurderinger kræftlægemidler og ATMP-lægemidler. Analyser af sundhedsøkonomi, prisfastsættelse og beslutning om ibrugtagning er ikke en del af forordningen og vil fortsat være et nationalt anliggende.

 

HVAD ER ATMP?

ATMP er en forkortelse for Advanced Therapy Medicinal Product. Det er kort sagt avancerede lægemidler som eksempelvis genterapier. ATMP er typisk engangsbehandlinger, der er designet til at have en livslang effekt.

ATMP er ofte udviklet til meget specifikke patientgrupper eller sjældne sygdomme, hvor der er meget få patienter.

EMA klassificerer ATMP’er i følgende kategorier:

Genterapeutiske lægemidler: indeholder gener med terapeutisk, profylaktisk eller diagnostisk effekt. De virker ved, at der indsættes “rekombinante” gener i kroppen, som kan behandle en række sygdomme såsom cancer, genetiske sygdomme eller andre langvarige sygdomme. Et rekombinant gen er et stykke laboratoriefremstillet DNA, som sammenbinder DNA af forskellig oprindelse.

Celleterapeutiske lægemidler: indeholder celler eller væv, som er blevet manipuleret til at ændre deres biologiske karakteristika eller funktion i kroppen. De kan bruges til at helbrede, diagnosticere eller forebygge sygdom.

Vævsteknologiske lægemidler: indeholder celler eller væv, der er blevet modificeret, så de kan anvendes til at reparere, regenerere eller erstatte humant væv.