Gå til hovedindholdet

Medicinrådet sætter syv nye behandlingsvejledninger i gang

Brystkræft, astma og multipel sklerose er blandt de i alt syv nye behandlingsvejledninger, som Medicinrådet på dagens rådsmøde har besluttet at give sig kast med.

18. november 2020

På dagens rådsmøde besluttede Medicinrådet at sætte arbejdet i gang med en række nye behandlingsvejledninger. Det drejer sig om vejledninger til den rette medicinske behandling af patienter med anti-HER2 brystkræft, astma hos børn og unge, attakvis multipel sklerose, kræft i tyk- og endetarm, kronisk leddegigt og psoriasisartrit (psoriasis-gigt).

I august 2020 inviterede Medicinrådet regioner, patientforeninger, lægemiddelproducenter og andre til at indsende forslag til, hvilke behandlingsvejledninger Medicinrådet bør prioritere at udarbejde. Rådet har modtaget 15 forslag. Af disse forslag har Medicinrådet altså udvalgt syv.

De syv nye behandlingsvejledninger, som Medicinrådet giver sig i kast med, kommer oven i 24 andre behandlingsvejledninger, der lige nu er ved at blive udarbejdet af Medicinrådet.

Dermed er Medicinrådet aktuelt ved at udarbejde 31 behandlingsvejledninger.

Og de gør stor gavn, forklarer formand for Medicinrådet, Steen Werner Hansen:

- Medicinrådets behandlingsvejledninger kan to ting. For det første er de en guide til den bedste medicinske behandling af en given sygdom. For det andet kan de være med til at presse priserne på lægemidler ned og dermed frigøre midler til andre patienter, forklarer han.

Steen Werner Hansen uddyber, hvordan behandlingsvejledningerne kan presse priserne ned:

- Hvis der er flere lige gode medicinske behandlinger af en sygdom, gør vi det, at vi ligestiller dem i vores behandlingsvejledninger. Herefter beder Amgros, der står for udbud og forhandlingerne med lægemiddelfirmaerne, firmaerne bag disse lægemidler om at byde ind med priser på deres produkter. Og den billigste af de lige-gode lægemidler – når man ser på prisen plus de afledte omkostninger ved at indføre det som standardbehandling – bliver så førstevalg.

Sådan en ligestilling og et udbud betød eksempelvis, at regionerne fra juni 2020 kommer til at spare omtrent 100 millioner kroner årligt på lægemidler til en bestemt type brystkræft. Lægemidlerne er de samme - de er bare blevet billigere, fordi de er blevet konkurrenceudsat. De 100 millioner kroner kan således komme andre patienter til gavn, uden at behandlingen til brystkræftpatienterne bliver ringere.

 

FAKTA

 Medicinrådets syv nye behandlingsvejledninger:

  1. Anti-HER2 brystkræft – neoadjuverende, adjuverende samt 1. linje metastatisk behandling
  2. Anti-HER2 brystkræft – 2. linje metastatisk behandling
  3. Astma hos børn og unge
  4. Attakvis multipel sklerose
  5. Kolorektalkræft
  6. Kronisk leddegigt
  7. Psoriasisartrit (PsA) 

 

Find alle de behandlingsvejledninger, Medicinrådet aktuelt er i gang med at udarbejde, her.

 

Medicinrådets kriterier for udvælgelse af nye behandlingsvejledninger

To gange om året inviterer Medicinrådet regioner, patientforeninger, lægemiddelproducenter og andre til at indsende forslag til, hvilke behandlingsvejledninger Medicinrådet bør udarbejde.

Medicinrådet udvælger herefter de forslag, der skal prioriteres ud fra følgende kriterier:

  • Terapiområdet (sygdomsområdet) er en væsentlig udgiftspost eller er i stærk udgiftsvækst, og det er sandsynligt, at to eller flere lægemidler kan ligestilles.
  • Terapiområdets målpopulation kan sandsynligvis præciseres.
  • Terapiområdet omfatter nye lægemidler, som forventes ligestillet med eksisterende lægemidler med deraf mulighed for besparelse i lægemiddeludgifter.
  • Terapiområdet rummer potentiale for øget ensartethed i behandlingen på tværs af regioner.
  • Der er offentliggjort væsentlige nye data af betydning for terapiområdet.
  • Terapiområdet er af væsentlig samfundsmæssig og/eller sundhedspolitisk betydning.

Næste gang, der er deadline for indsendelse af forslag, er den 28. februar 2021.