Gå til hovedindholdet

Avapritinib (Ayvakyt)

Status: Færdigbehandlet (Anbefalet)

Ansøger: Blueprint Medicines (Netherlands) B.V.
ATC-kode: L01EX18
Sygdomsområde:  Kræftsygdomme Cancer Mave- og tarmsygdomme
Specifik sygdom:  GastroIntestinal Stromal Tumor (GIST)
Anvendelse:  Behandling af inoperabel eller metastatisk gastrointestinal stromal tumor med PDGFRA-D842V-mutation
Fagudvalg:  Tværgående kræftlægemidler
Sidst opdateret: 23. maj 2024

Anbefaling

Godkendt den 22. maj 2024

Medicinrådets anbefaling vedr. avapritinib til behandling af inoperabel eller metastatisk gastrointestinal stromal tumor med D842V-mutation i PDGFRA, version 1.0

Medicinrådet anbefaler avapritinib til behandling af kræftsygdommen gastrointestinal stromal tumor (GIST) med PDGFRA-D842V-mutation, hvor sygdommen er inoperabel eller metastatisk.

Metastatisk GIST med PDGFRA-D842V-mutation er ekstremt sjælden, da der kun diagnosticeres ca. 1 patient hvert andet år i Danmark. Der findes aktuelt ingen effektive behandlingsmuligheder til GIST med denne mutation i modsætning til GIST uden D842V-mutation, som kan behandles effektivt med flere forskellige tyrosinkinasehæmmere.

Medicinrådet vurderer, at avapritinib kan få tumorerne til at skrumpe hos de fleste patienter og potentielt forlænge deres levetid. Dokumentationen for effekten på overlevelsen er dog meget spinkel, fordi lægemidlets effekt alene er undersøgt i et studie med 56 patienter, der ikke indeholdt en kontrolgruppe.

Avapritinib er forbundet med mange og alvorlige bivirkninger. Næsten halvdelen af patienterne oplever bevidsthedsforstyrrelser, som dog i de fleste tilfælde forsvinder, hvis patienten stopper med behandlingen. En lille del af patienterne får alvorlige blødninger i hjernen.

Avapritinib er en dyr behandling. Medicinrådet vurderer dog, at prisen er acceptabel i forhold til den sandsynliggjorte effekt af behandlingen, når man samtidig tager i betragtning, at patienterne for nuværende ikke har andre behandlingsmuligheder.

Medicinrådet er opmærksomt på, at de europæiske myndigheder har givet en betinget godkendelse af avapritinib til behandling af GIST. I dette tilfælde betyder det, at myndighederne vil følge op på, om effekten og bivirkningerne er som forventet i et nyt prospektivt observationelt studie med afslutning i 2027. Medicinrådet vil efterfølgende tage stilling til, om anbefalingen stadig skal gælde.

Status for Medicinrådets vurdering

Anmodning om vurdering

Aktivitet
Medicinrådet har modtaget en anmodning om vurdering
31. marts 2023. 

Ansøgning

Aktivitet
Medicinrådet har modtaget en ansøgning fra virksomheden
29. september 2023. 

Medicinrådet gennemgår ansøgningsmaterialet og går i dialog med virksomheden, for at sikre, at ansøgningen indeholder de nødvendige oplysninger (validering)

Medicinrådet har godkendt ansøgningen (dag 0)
08. januar 2024. 

Fagudvalget og sekretariatet vurderer dokumentationen i ansøgningen og udarbejder en vurderingsrapport.

Vurderingsrapport

Aktivitet
Fagudvalget og sekretariatet har udarbejdet en vurderingsrapport, som er sendt til ansøger og Amgros
08. marts 2024. 

På baggrund af vurderingsrapporten forhandler Amgros med ansøger om lægemidlets pris.

Der har været clock-stop i sagen i perioden 14. marts til 25. april 2024, da Amgros og ansøger ønskede, at forhandlingen skulle synkroniseres med vurderingen af avapritinib til en anden indikation.

Forhandling

Aktivitet
Sekretariatet har modtaget et forhandlingsnotat med de forhandlede priser fra Amgros
25. april 2024. 

Beslutning om anbefaling

Aktivitet
Medicinrådet har godkendt anbefalingen
22. maj 2024. 

Sagsbehandlingstid

Aktivitet
Sagsbehandlingstiden og processen for Medicinrådets vurdering
8. januar - 22. maj 2024. 

Medicinrådet har brugt 12 uger og 3 dage (63 arbejdsdage) på arbejdet med avapritinib til behandling af inoperabel eller metastatisk gastrointestinal stromal tumor med D842V-mutation i PDGFRA.

Der har været clock-stop i sagen i perioden 14. marts til 25. april 2024, da Amgros og ansøger ønskede, at forhandlingen skulle ske samtidig med vurderingen af avapritinib til en anden indikation.