Stil forslag til nye emner for Medicinrådets behandlingsvejledninger
Frem til den 15. maj 2025 modtager Medicinrådet forslag til nye vejledninger eller opdateringer af eksisterende vejledninger. Det gælder nu også lægemidler, som udskrives af praktiserende læger.
02. april 2025
Medicinrådet modtager nu forslag til nye behandlingsvejledninger eller opdateringer af eksisterende behandlingsvejledninger. Behandlingsvejledningerne er kliniske vurderinger af lægemidler, der kan sammenlignes inden for et sygdomsområde.
Vejledningerne har hidtil primært omfattet medicin, der gives til patienter på sygehuse, men fremover omfatter de også medicin, der udskrives af praktiserende læger.
- Medicinrådets behandlingsvejledninger skal danne grundlag for ensartet høj kvalitet af lægemiddelbehandling, uanset hvor i landet patienterne bor. De skal samtidig bidrage til at sikre et rimeligt udgiftsniveau. Det gælder også for patienter, som opstartes i behandling med nye lægemidler i almen praksis, eller hvor den løbende kontrol med deres behandling overgår fra sygehuset til almen praksis. Derfor modtager vi meget gerne forslag til områder, hvor vi med fordel kan udarbejde en behandlingsvejledning, siger Birgitte Klindt Poulsen, forperson for Medicinrådet.
Medicinrådet modtager i denne omgang forslag frem til den 15. maj 2025.
Medicinrådet vurderer og prioriterer indkomne forslag efter en række kriterier (se faktaboks nedenfor).
Læs mere om at stille forslag og find skema her: Forslag til behandlingsvejledninger
Om Medicinrådets behandlingsvejledninger, omkostningsanalyser og lægemiddelrekommandationer
Medicinrådet udarbejder behandlingsvejledninger og lægemiddelrekommandationer til regionerne.
Behandlingsvejledningerne indeholder Medicinrådets kliniske vurdering af lægemidler, der kan sammenlignes inden for et sygdomsområde. Vejledningerne indeholder blandt andet kriterier for hvornår patienterne skal starte, stoppe og skifte behandling.
Hvis flere lægemidler til behandling af en sygdom er lige gode (klinisk ligestillede), udarbejder Medicinrådet en omkostningsanalyse. I analysen vurderer Medicinrådet, om der er forskelle i omkostninger til behandlingen ud over lægemidlernes pris. Det kan for eksempel være tidsforbrug til behandlingen, nødvendige undersøgelser eller tests, om lægemidlet kræver besøg på hospital eller om patienten selv kan tage behandlingen derhjemme.
På baggrund af behandlingsvejledningen og en eventuel omkostningsanalyse udarbejder Medicinrådet en lægemiddelrekommandation.
I lægemiddelrekommandationen angiver Medicinrådet, hvilke lægemidler, som ud fra pris og eventuelt andre omkostninger er mest hensigtsmæssige at bruge til patienterne.
Om prioritering af forslag
Ved vurdering og prioritering af forslag lægger Medicinrådet vægt på følgende kriterier:
- Lægemiddelforbruget til sygdomsområdet er en væsentlig udgiftspost eller er i stærk udgiftsvækst, og det er sandsynligt, at flere lægemidler kan ligestilles.
- Sygdomsområdet rummer potentiale for øget ensartethed og kvalitet af lægemiddelbehandlingen.
- Der er behov for at præcisere kriterier for opstart, seponering og skift af lægemidler inden for sygdomsområdet.
- Der er offentliggjort væsentlige nye studier eller anden data af betydning for lægemiddelbehandlingen inden for sygdomsområdet.
- Lægemiddelbehandlingen inden for sygdomsområdet er af væsentlig sundhedspolitisk betydning, fx i forhold til at optimere sundhedsvæsnets ressourcer og kapacitet.