Ny strategi skal ruste Medicinrådet til fremtidens sundhedsvæsen
I en tid med flere komplekse lægemidler, stigende forventninger og øget pres på ressourcerne vil Medicinrådet med en ny strategi understøtte udviklingen af et mere sammenhængende og bæredygtigt sundhedsvæsen til gavn for alle.
20. maj 2025
Hvordan sikrer vi, at danske patienter også i fremtiden får hurtig og lige adgang til effektiv medicin – samtidig med at sundhedsvæsenets ressourcer bruges der, hvor de gør mest gavn? Det spørgsmål er omdrejningspunktet i Medicinrådets nye strategi for 2025-2027, som netop er lanceret.
- Vi står midt i en udvikling, hvor både mulighederne og kompleksiteten i lægemiddelbehandling vokser. Samtidig er der pres på de økonomiske rammer og på kapaciteten i sundhedsvæsenet. Vi ønsker at tage ansvar for den del af sundhedsvæsenet, vi er sat i verden for at understøtte – nemlig vurdering og prioritering af lægemidler, siger Medicinrådets forperson Birgitte Klindt Poulsen.
Forandringer kræver fagligt fokus og strategisk retning
I dag vurderer Medicinrådet flere lægemidler end nogensinde før. Blot fra 2023 til 2024 steg antallet af ansøgninger til Medicinrådet om vurdering af nye lægemidler med 60 procent. Mange af dem er ikke blot nye, men også teknologisk avancerede, meget dyre og ofte forbundet med stor usikkerhed om den reelle effekt uden for de kliniske forsøg. Samtidig skal flere patienter behandles i almen praksis eller tættere på hjemmet i de kommende år, og sundhedsvæsenet skal derfor arbejde bedre sammen på tværs af sektorer og fagligheder.
– Vi oplever et ønske om, at patienternes behandlingsforløb skal være mere sammenhængende, og at vores anbefalinger bidrager til det. Samtidig skal vi sikre, at lægemiddelprioritering sker på et fagligt grundlag, der er transparent og forståeligt for både sundhedspersonale, patienter og borgere, siger Birgitte Klindt Poulsen.
Tre indsatsområder
Strategien ’Mod et bæredygtigt sundhedsvæsen’ har tre overordnede indsatsområder: At levere effektive lægemiddelvurderinger til gavn for patienterne, at være førende inden for prioritering af lægemidler og at være en samarbejdende og synlig aktør.
- Vi skal fortsat levere hurtige og grundige vurderinger af nye lægemidler, og vi skal samtidig kunne forklare, hvordan og hvorfor vi prioriterer. Det kræver både faglighed, transparens og åbenhed i vores metoder og processer. Strategien er vores fælles løfte om, at vi tager det ansvar alvorligt og bliver ved med at udvikle os i et sundhedsvæsen, som er under forandring, for eksempel med mere fokus på sammenhæng og bæredygtighed, siger Birgitte Klindt Poulsen.
Nogle af de konkrete indsatser, som Medicinrådet vil arbejde med i 2025-2027, er at styrke brugen af real world data, rådgivning til almen praksis, evaluering af lægemidlers effekt efter ibrugtagning samt udvikling af metoder, der også tager højde for klima og bæredygtighed. Medicinrådet vil også arbejde for flere alternative prisaftaler om lægemidler med begrænset evidens og høje omkostninger samt styrke patientperspektivet i Medicinrådets arbejde.
Tæt dialog med samarbejdspartnere
Strategien er blevet til i tæt dialog med Medicinrådets samarbejdspartnere – blandt andet lægemiddelindustrien, sygehusvæsenet, Amgros, patientorganisationer og myndigheder.
- Vores opgave har betydning for mange aktører i og omkring sundhedsvæsenet. Derfor har det været vigtigt for os at lytte til andre perspektiver og få input til strategien. Det har styrket det endelige resultat – og det har gjort det tydeligt, at der er en fælles vilje til at finde løsninger, siger Birgitte Klindt Poulsen.
Læs også kronik i Altinget fra tirsdag d. 20. maj 2025: Nye behandlinger udfordrer balancen i sundhedsvæsenet