Gå til hovedindholdet

Medicinrådet har anbefalet markant flere kræftlægemidler i 2024 end tidligere

I 2024 har Medicinrådet anbefalet 19 og delvist anbefalet 6 kræftlægemidler. Det er markant flere end i både 2023 og 2022.

22. november 2024

Indtil nu i 2024 har Medicinrådet udarbejdet 36 vurderinger af kræftlægemidler. 69 procent af dem – i alt 25 lægemidler - er anbefalet eller delvist anbefalet som standardbehandling. Det er markant flere lægemidler end 2022 og 2023.

Det afspejler blandt andet, at virksomhederne har sendt langt flere ansøgninger til Medicinrådet i 2024, og at Medicinrådet har færdigbehandlet langt flere vurderinger i år. Men andelen af anbefalede eller delvist anbefalede lægemidler i forhold til ikke-anbefalede lægemidler er også højere end tidligere år.  

- Vi har i år anbefalet eller delvist anbefalet mange kræftlægemidler, som vi vurderer, er mindst lige så gode eller bedre behandlinger til patienterne. Enten ved at forsinke sygdomstilbagefald eller i nogle tilfælde forlænge patienternes liv med en kortere eller længere periode, samtidig med at virksomhederne har sat en fair pris for behandlingen, siger Jørgen Schøler Kristensen, forperson for Medicinrådet.

Ni af de indtil videre 25 anbefalede eller delvist anbefalede lægemidler i 2024 er revurderinger af tidligere anbefalinger, hvor lægemiddelvirksomhederne har tilbudt lægemidlet til en lavere pris og/eller indsendt ny data.

- Selvom vi selvfølgelig helst ser, at virksomhederne i første omgang leverer tilstrækkelig dokumentation for behandlingens effekt og fair priser, så er det alligevel positivt, at de i mange tilfælde vælger at vende tilbage med en lavere pris eller nye data, som kan ændre vores anbefaling, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Årsager til ikke-anbefalinger

I 2024 er der indtil videre ni kræftlægemidler, som Medicinrådet ikke anbefaler som standardbehandling, fordi der ikke er en rimelig balance mellem effekt og pris. Yderligere ét lægemiddel blev først ikke-anbefalet i 2024, men er siden blevet anbefalet efter en prisnedsættelse.

For to af de ni lægemidlers vedkommende er den primære årsag bag Medicinrådets beslutning, at behandlingerne ikke har en bedre effekt på patienternes overlevelse eller livskvalitet sammenlignet med de eksisterende behandlinger. I to sager var der for stor usikkerhed i dokumentationen for effekten.

For de sidste fem lægemidlers vedkommende vurderede Medicinrådet, at omkostningerne til behandlingen var urimeligt høje i forhold til den dokumenterede effekt for patienterne. I fire af de fem sager, hvor prisen var udslagsgivende, har Medicinrådet opfordret lægemiddelvirksomheden til at vende tilbage en lavere pris.