Esketamin (Spravato)
Godkendt den 20. januar 2023
Medicinrådets anbefaling vedrørende esketamin som korttidsbehandling til patienter med depression, som har en akut øget selvmordsrisiko, version 1.0
Medicinrådet anbefaler esketamin som akut korttidsbehandling kombineret med oral antidepressiv behandling med henblik på hurtig reduktion af depressive symptomer. Anbefalingen gælder voksne patienter med depression, som er indlagt med akut øget selvmordsrisiko.
I kombination med oral antidepressiv behandling kan esketamin give en hurtig reduktion i depressive symptomer hos nogle patienter sammenlignet med oral antidepressiv behandling alene. Dog er esketamin også forbundet med betydelige bivirkninger, særligt blodtryksstigning og dissociation (”ud-af-kroppen-oplevelse”).
Det har ikke været muligt for Medicinrådet at sammenligne effekten af esketamin med elektrokonvulsiv terapi (ECT). ECT er en længe anvendt og veldokumenteret behandlingsform. Medicinrådet anbefaler derfor, at esketamin kun anvendes til patienter, som ikke tåler, ikke har gavn af eller ikke ønsker ECT efter grundig information om fordele og ulemper ved ECT.
Kombinationsbehandling med esketamin er ikke væsentligt dyrere end nuværende standardbehandlinger. Medicinrådet vurderer derfor samlet set, at omkostningerne til esketamin som akut korttidsbehandling er rimelige i forhold til den forventede effekt.
Behandling med esketamin bør altid foregå på den psykiatriske afdeling, som opstartede behandlingen, og patienten bør være under indlæggelse i størstedelen af behandlingstiden med esketamin. Patienterne bør observeres nøje for bivirkninger i forbindelse med hver behandling. Behandling med esketamin skal stoppes efter fire ugers behandling.
Medicinrådet opfordrer til, at de psykiatriske afdelinger opsamler data for anvendelsen af esketamin, så de kan følge op på forbrug, effekt og bivirkninger.
Sagsbehandlingstid
Medicinrådet har brugt 17 uger og 1 dag på arbejdet med esketamin som korttidsbehandling til patienter med depression, som har en akut øget selvmordsrisiko.